woensdag, oktober 18, 2006

Lang leve de Bonobo's

Lang geleden dat ik nog iets op mijn blog heb geschreven. Dat heeft met verschillende oorzaken te maken. Eerst en vooral is de kwaliteit (snelheid) en beschikbaarheid van de aanwezige communicatiemiddelen beperkt. Er zijn gewoon teveel gebruikers voor een te klein aantal PC's die allemaal over dezelfde "elektronische snelweg" moeten. Als ik 's avonds laat (na de werkzaamheden) nog mijn blog wil updaten en daarvoor verschillende keren opnieuw moet proberen om iets deftigs op het scherm te krijgen (zonder foto's), dan laat ik het maar zo. Maar ik begrijp het wel, het kost allemaal enorm veel geld, en het is tenslotte gratis ter beschikking.
Zondag heb ik deelgenomen aan een minisafari. Even buiten Kinshasa (klein uurtje rijden)ligt er een mooi stukje natuur.
- Eigenlijk te zot om te schrijven dat er een mooi stukje natuur ligt, Congo is gewoon een zeer mooi land, maar dan mag je niet in de sloppenwijken, het grootste deel van Kinshasa, gaan kijken . Volgens mij is Kinshasa, op het noordelijk gelegen residentiële stukje GOMBE na, een van de vuilste steden die ik ooit heb bezocht. -
De minisafari dus, enkele BONOBO families gaan bekijken in hun natuurlijke omgeving. Velen vinden dat de Bonobo dicht bij de mens staat. Wat typisch is voor de Bonobo en wat toch zo verschilt bij ons - volgens mijn bescheiden mening - is hoe ze hun ruzies bijleggen. Als we naar het journaal op TV kijken dan zien we niks anders dan moordpartijen en oorlogen. Hadden de Bonobo's het voor het zeggen dan was hun journaal één grote pornofilm. Wat dan weer wel een sterke gelijkenis vertoont met ons mensendom is dat het manneke de macho uithangt, maar het vrouwke de dominante rol heeft in het roedel. Mijn vrouw zal met deze stelling natuurlijk niet akkoord gaan, ze vindt mij helemaal geen macho! Na een uur wandelen door het park heb ik mij ook nog een paar souvenirs aangeschaft ten voordele van de Bonobo's. Enkele houten maskers, volgens de verkoper van de Kasai-stam, en wat geld uit de tijd dat MOBUTU nog aan de macht was. Na een lekkere maaltijd, met onder andere een heerlijke "kapitein-vis" op het menu - en hopelijk geen Bonobo - heb ik weeral een mooie dag Afrika achter de rug. Meer moet dat niet zijn.

1 opmerking:

Bert zei

Leuk dat je ondanks de moeite die het kost ons op de hoogte houdt.
Zo weten wij hier nog eens in welke luxe we leven!
(en dan nog ganse dagen zagen én klagen)